Aktualnosti


Rujan 2018

Obilježavanje 25 godina rada Doma
Rijeka, 1993. – 2018.

25 godina rada Doma

Predstavljanje publikacije u povodu 25 godina Doma sv. Ane

četvrtak, 20. rujna 2018. u 19 sati
Dvorana Riječke nadbiskupije, Ul. Ivana Pavla II. br. 1, Rijeka
sudjeluju: mons. dr. Ivan Devčić, riječki nadbiskup, s. Suzana Samardžić, s. Veronika Mila Popić, Irena Hrvatin, Laura Pavičić, Bruno Lončarić, vokalna grupa Putokazi

Stručni skup:
Dinamika rada sa žrtvama obiteljskog nasilja kroz vrijeme

petak, 21. rujna 2018.
Dvorana Riječke nadbiskupije, Ul. Ivana Pavla II. br. 1, Rijeka

Program

 • od 8.30 sati, prijava sudionika
 • od 9 sati, Uvodni dio, sudjeluje mons. dr. Ivan Devčić, riječki nadbiskup, predstavnici Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku RH, PGŽ-a, Grada Rijeke…
 • od 9.30 sati, prof. dr. p. Mijo Nikić, DI: „Duhovno osnaživanje obitelji“
 • od 9.45 sati, dr. sc. Igor Kanižaj, izvanredni prof. na Fakultetu političkih znanosti: „Novi oblici nasilja putem novih medija kod djece i mladih“
 • od 10 sati, Marijana Žunić, voditeljica Odsjeka za maloljetničku delinkvenciju PU Primorsko-goranske: „Postupanje policijskih službenika u kriminalističkom istraživanju prekršaja i kaznenog djela nasilja u obitelji“
 • od 10.15 sati, Sandra Lipovac prof. psih., Centar za socijalnu skrb Rijeka: „Rad sa žrtvama obiteljskog nasilja s aspekta Centra za socijalnu skrb“
 • od 10.30 do 10.45 sati, stanka
 • od 10.45 sati, Branka Žigante-Živković, sutkinja, Visoki prekršajni sud RH „Gdje smo bili i gdje smo sada“
 • od 11 sati, Tamara Žakula Desnica, prof. psih., Dječji dom Tić: „Psihološka podrška zlostavljanoj i zanemarivanoj djeci“
 • od 11.15 sati, dr. sc. Jasminka Zloković, Filozofski fakultet u Rijeci – Odsjek za pedagogiju. „Osnaživanje obitelji“
 • od 11.30 sati, Sanja Borić, Dragan Lovrović, Marina Kocijan Ratkajec, stručni tim Sv. Ane - Caritasovog doma za žene i djecu-ŽON: „Prikaz 25 godina rada Doma“<<
 • od 12 do 13 sati, rasprava i zaključci

moderator: Danijel Delonga


Kolovoz 2018

Izlet na Plitvička jezera

izlet na Plitvička 
    jezera

02.08.2018.g. išli smo na Plitvička jezera. To je bio zajednički izlet korisnika doma, volontera i djelatnika. Don Goran iz Pastoralnog centra na Plitvicama (župa Marije Majke Crkve) nam je osigurao besplatne ulaznice za obilazak nacionalnog parka, kao i ručak u pastoralnom centru.
Izlet je svih oduševio, a posebno djecu. Uživala su u šetnji, vožnji brodom i vlakićem. Nakratko nas je omela kiša, ali ni to nam nije pokvarilo oduševljenje prirodnim ljepotama Nacionalnog parka Plitvička jezera. Obilazak je trajao tri sata,nakon čega smo otišli na ručak, a onda opet u autobus i natrag za Rijeku. Svakako jedan lijepo provedeni dan kojeg će svi dugo pamtiti.


26. Srpanj 2018

Slavlje zaštitnice Doma

dobitnici zahvalnica Doma sv.Ana

Ravnateljica Caritasovog doma za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja „Sv. Ana" s. Suzana Samardžić 26. srpnja u crkvi Sv. Josipa u Rijeci u pozdravu mnogobrojnim dobrotvorima, kao i bivšim i sadašnjim korisnicima Doma, na proslavi nebeske zaštitnice te karitativne ustanove koja ove godine proslavlja 25. obljetnicu rada istaknula je: „Svatko je od vas, dragi prijatelji, po svojim prilikama postao u nekom trenutku naše povijesti dio naše priče, dio nas. Svatko je ugradio sebe sama u ovih 25 godina - mogu slobodno reći - naše sv. Ane. Zato mi pozdraviti vas ovdje danas predstavlja veliku čast, radost i nadasve - zahvalnost.

Podsjetila je na početke kada su korisnici Doma bile žrtve Domovinskog rata. Stradali, zatočeni u logoru i minskim poljima, obitelji ratnih žrtava… postali su naša svakodnevica. Zahvaljujući viziji naše nadbiskupije, Caritasa Riječke nadbiskupije i Petra Quendlera te njegovoj brzoj intervenciji - Caritasa Koruške, Dom sv. Ane u kratko je vrijeme dovršen i opremljen. Uvjereni da smo konačno uhvatili konce u svoje ruke, već na počecima djelovanja ostali smo zatečeni novom, nepredviđenom i gorućom potrebom - javlja se sasvim nova kategorija žrtava; počeli smo pružati smještaj majkama i djeci – žrtvama obiteljskog nasilja, kazala je s. Suzana. „Valja imati na umu da je obiteljsko nasilje tada bilo nešto o čemu se nije govorilo, patologija odnosa u obitelji nije se javno niti spominjala. Govorimo o vremenu kada nisu postojali ni zakoni i pravilnici kako zaštiti te žrtve. No, žrtve su bile tu, a mi smo život majki i djece morali naučiti zaštititi. I učili smo, zajedno sa svima vama. Ponajprije naučili smo dati sebe - svoju stručnost, a nadasve ljubav koja se pokazala ključnom i pokretačkom snagom onda kad smo bili u najvećim kušnjama mislili da se, iz one malene ljudske perspektive, ne isplati. Upravo ovim načinom rada razvili smo i proširili programe daleko više od zadanog, u suradnji sa svim institucijama, udrugama, medijma zajedno s volonterima i donatorima i to je polučilo rezultate izvrsnog oporavka cijele obitelji."

Do kraja protekle godine u Caritasovom domu sv. Ane boravilo je 1648 korisnika, žena i djece. U prosjeku godišnje primamo do 100 korisnika, rekla je ravnateljica. „Bez naših korisnika, naših majki i djece ne bi bilo ni nas, zato je danas moja najtoplija zahvala upućena upravo našim korisnicama koje su nam u najtežim razdobljima života pružile svoje nježno povjerenje i zajedno s nama činile i vjerovale da ćemo u suradnji s Gospodinom sve izvesti na dobro."

Misno slavlje predvodio je ravnatelj Caritasa Riječke nadbiskupije mons. Nikola Uravić u zajedništvu sa župnikom don Nikom Cvitkušićem i fra Ivanom Dominikom Iličićem. U propovijedi je kazao kako Dom „Sv. Ana" majkama i djeci pruža privremeni dom u kojemu mogu osjetiti ljubav, pozitivno ozračje, radost, mir i snagu za bolji i ljepši život. Osim toga, Dom posebnu pozornost posvećuje i rehabilitaciji samog nasilnika, a sve to ne bi bilo moguće bez kršćanskog duha koji nose djelatnici Doma. „Djelatnost Caritasovog doma za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja uklapa se u cjelovito djelovanje Crkve, posebno naše Riječke nadbiskupije. Od onoga što čini Ured za obitelj kao preventivno djelovanje: predbračnim tečajevima za brak, savjetovalištem i drugim aktivnostima, do liječenja rana koje nastaju zbog nasilja u obitelji i drugih nevolja koje prate obiteljski život gdje ovaj Dom 'Sv. Ane' poprima svoj puni smisao." U nastavku je podsjetio i na druge karitativne ustanove u Riječkoj nadbiskupiji, te najavio skorašnje otvorenje doma za dementne osobe na Sušaku. Zaključujući propovijed zahvalio je djelatnicima i volonterima Doma „Sv. Ane" na spremnosti pomoći drugima čime ostvaruju promisao Božje ljubavi.

Na kraju mise mons. Uravić i s. Samardžić uručili su Zahvalnice te keramičke radove - rad majki i djece Doma, volonterima i dobrotvorima te riječke karitativne ustanove. Dobitnici Zahvalnica su: župa Presvetog Srca Isusova (Križišće), Ozren Fućak, Iva Laco, Ivica Dražić, Nikola Kurti, Mirjana Grce, Bruno Lončarić, ravnateljica Učeničkog doma „Podmurvice" prof. Ljiljana Kencel, zbor svetište Trsat, Jasna Buketa, Günter i Ute Geier, s. Ana Marija Rakocija, Karla Mušković, Dragica Marač, Lidija Petrovački, Slavica Batista, župnik župe sv. Josipa don Niko Cvitkušić, Aleks Tešin, Mirela Likar, FRAMA Trsat, postumno Franjo Dukić, Zlatka Splajt, Peknjica Čavjanka - Aranka d.o.o. Čavle, Snježana Arsenić, Asterion Violette, Ivo Furlanis, Davor Šipić, Vladimir Tomić, Nikola Depikolozvane, Marina Medanić, OŠ Podmurvice, ravnateljica Dubravka Dužević i PIK d.d. Rijeka.

​​​(IKA)


Srpanj 2018

Izlet na ranč

ranč Pegaz

19.07.2018.g. išli smo na izlet na ranč Udruge „Pegaz“. Bilo nam je jako lijepo. Cijelo jutro smo proveli u prirodi i sa životinjama. Jahali smo, igrali se, hranili životinje i uživali. Nitko od nas neće zaboraviti jučerašnji dan.

​​​Nadia P.


Srpanj 2018

U Astronomskom centru

planetarij

U četvrtak 05.07.2018.g. posjetili smo Astronomski centar Rijeka. Dočekala nas je voditeljica Centra gđa Andrea Cvitan. Djecu je najprije oduševio pogled s terase jer se cijeli grad vidio kao na dlanu. Potom nas je voditeljica provele kroz prostore Centra i upoznala nas s radom istog. Na kraju smo se zaustavili u planetariju gdje smo pogledali edukativni crtani film“ Putovanje male zvijezde“.
To je za djecu bio poseban doživljaj i baš su uživala u svakom trenutku. Po dolasku u Dom odmah su napravili crteže na temu planeta. Te crteže ćemo poslati gospođi Andrei i bit će izloženi, zajedno s ostalim radovima posjetitelja, u prostorijama centra.


Lipanj 2018

Posjet predsjednice

posjet predsjednice

Dana 15.06.2018.god. na sam dan sv.Vida, zaštitinika našeg grada, svojim posjetom počastila nas je predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar - Kitarović.
Ukratko smo predsjednicu i njene suradnike upoznali s programom rada našeg Doma, pričala je s korisnicama i bila je otvorena za njihova pitanja. Najzanimljivija pitanja su postavljali, naravno, naši najmlađi korisnici koji su se druženju s predsjednicom jako veselili.
Ovo značajno druženje ovjekovječili smo fotografiranjem i zahvalili predsjednici na posjeti.


Lipanj 2018

Nagrada Grada Rijeke s. Suzani Samardžić

Dan žena 2018

S. Suzana Samardžić, ravnateljica Sv. Ana - Caritasovog doma za žene i djecu - žrtve obiteljskog nasilja, ovogodišnja je dobitnica Zlatne plakete „Grb Grada Rijeke“ koja joj je uručena na Svečanoj sjednici Grada Rijeke 13. lipnja u riječkom HNK „Ivan pl. Zajc“. Nagradu je dobila za 25 godina uspješnog vođenja Doma koji je zbrinuo mnoge majke i djecu u nevolji. Članica je Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog koji je sinonim za djelovanje ove ustanove nadbiskupijskog Caritasa. S. Suzana od samih početaka je bila jedan od pokretača osnivanja Doma, a nakon toga brižno i požrtvovno ga vodi već 25 godina.

Iako je prošlo 25 godina s. Suzana zadržala je početni zanos, ljubav i brigu prema čovjeku u nevolji. Još uvijek je puna planova za obogaćivanje i poboljšavanje djelovanja Doma. „Ovo priznanje Grada Rijeke mogu primiti samo kao priznanje ovome Domu i zbog toga sam radosna. Za sve ove godine i sve dobro što smo učinili moram zahvaliti svojim suradnicima, stručnom timu i brojnim dobrim ljudima koji su s nama, podržavaju nas i pomažu. To je zaista vojska ljudi bez kojih ništa ne bih mogla“, rekla je S.Suzana nakon primanja nagrade.

Dom je osnovan u ratnim godinama, 1993., kada je uz pomoć karitativnih ustanova iz Austrije pokrenut kao Caritasov dom za žene žrtve ratnih stradanja. Nakon ratnih godina profilirao se kao Dom za žrtve obiteljskog nasilja te s vremenom nadopunjavao djelatnosti i usluge u skladu sa zakonima RH koji su se također razvijali i mijenjali u smjeru sve bolje zaštite žena i djece. Danas osim što pruža utočište ženama i djeci koja su prisiljena napustiti svoj dom zbog nasilja, nudi i programe resocijalizacije te radi i s počiniteljima nasilja. Godišnje Dom primi oko tridesetak žena i duplo više djece.

​​​Helena Anušić


Uskrs 2018

Uskrsna čestitka

Uskrs 2018

Sretan i blagoslovljen Uskrs, želi vam od srca, za Sv. Ana - Caritasov dom za žene i djecu - žrtve obiteljskog nasilja

Uskrs 2018
s.M. Suzana Samardžić, ravnateljica


Ožujak 2018

Proslava Dana žena u Domu

Dan žena 2018

Povodom 8. ožujka pripremili i smo iznenađenje za naše mame. Napravili smo im prekrasne torte s puno šlaga i jagoda. Nakon izrade i ukrašavanja torti, za mame smo priredili mali domjenak. Sve smo ih pozvali u blagovaonicu gdje smo poslužili tortu i kavu sa šlagom. Mame su bile jako iznenađene i oduševljene,a i mi djeca smo bili nestrpljivi da čujemo kako im se sviđaju naši kolači. Baš nam je bilo lijepo i zabavno.
Htjeli bismo to ponoviti još koji put.

​​​Nadia P. ( 6.r.)


Veljača 2018

Pripreme i odluke u korizmi

Korizma 2018

Za mene je korizma vrijeme kada se odričemo nekih stvari koje nam nisu baš dobre, a puno smo ih koristili. S time želimo napraviti bolje sebi, da se osjećamo bolje i da vidimo da se i bez toga može. S korizmom dočekujemo Uskrs. Bilo bi najbolje da ga dočekamo s tim da znamo da smo učinili nešto dobro za sebe, ali i za druge.
Korizmeno vrijeme je vrijeme obraćanja Bogu, vrijeme molitve i dobrih djela. Kršćani se tada pripremaju za Uskrs. To je prilika da promijenimo svoje ponašanje prema drugima i malim sitnicama uljepšamo njihov život. Trebali bi se više okrenuti sebi i popraviti ono što smatramo da nije u redu. Treba se odricati da bi se očistili od onoga što se vremenom nakupilo.
U to vrijeme treba živjeti ljubav i poštenje, prema sebi i drugima.

​​​N.P. 12 godina


Korizma je put ka svetosti kroz molitvu, vjeru i odricanje. To je početak mijenjanja sebe sa nadom da će Bog spustiti svoje milosrđe na mene i meni drage ljude.

​​​Mama S.G.