Aktualnosti


Kolovoz 2020

Humana akcija za Dom Sv. Ana: Najmlađima donirane igračke i školski pribor

Humana akcija za Dom Sv. Ana: Najmlađima donirane igračke i školski pribor

Dugogodišnja volonterka u Caritasovom Domu Sv. Ana Alex Tessin nedavno je preko svog Facebook profila organizirala humanitarnu akciju prikupljanja igračaka za djecu, štićenike Doma. Potaknuta onime što je tijekom dvadesetogodišnjeg volontiranja vidjela i iskusila u Domu, odlučila se pomoći i na ovaj način.

– Sestra Suzana i ja svako toliko se čujemo telefonom. Tako je bilo i sada. S. Suzana spomenula mi je mamu s puno djece koja je došla u Dom. Sa sobom su ponijeli vrlo malo, svega nešto igračaka, mada ih i kod kuće nisu imali u izobilju – govori Alex Tessin te dodaje kako su sva djeca u Domu skromna, zadovoljna time što imaju, a to nije ni djelić onoga u čemu većina djece uživa, bez da je svjesna izobilja u kojem živi

– Dom Sveta Ana je Caritasov dom i djeci ničega ne nedostaje, ali se živi skromno. Imaju što odjenuti i obuti, nisu gladni, s njima radi stručni tim, ali teško je nakon toga što su oni preživjeli stvoriti u dvije sobe vlastiti dom. Za to bi dobro došle stvari koje su samo njihove, možda ponešto novo, da se razvesele i ne razmišljaju o nedavnim događajima kojih se nijedno dijete ne bi trebalo sjećati. Zato sam pokrenula poziv na Facebooku za sakupljanje igračaka, zamislila sam ih kako bi se radovali poklonu – igračkama koje ne moraju dijeliti i koje mogu jednog dana ponijeti sa sobom – priča Tessin i posebno naglašava kako sestra Suzana ništa nije tražila.

– Pitala sam – mogu li? Pristala je i ideja se zakotrljala. U objavi sam zamolila prijatelje neka zavire u svoje ormare i doniraju što im ne treba, ali što je još dobro. Skupilo se zaista puno igračaka, knjiga, slikovnica, bojanki, pa čak i odjeće i obuće za djecu. Veliko iznenađenje priredio mi je jedan mladi prijatelj, liječnik, koji je donirao školskih torbi, ruksaka i pernica za cijeli razred koje su pak njegovi prijatelji skupili. Torbe su u izvanrednom stanju. Uz to su kupili drvene bojice, flomastere, bilježnice i olovke. Veliko hvala i maloj Sarai Dorčič koja ima 12 godina, slagala je bojice i flomastere u pernice, pa pernice u torbe… Sve stvari smo mi prethodno oprali, ispeglali, očešljali, očetkali i popravili što je trebalo popraviti. Iskreno i veliko hvala svima koji su donirali, posebno mojoj dragoj susjedi Silvani koja je danima prala igračke i na koncu, kada je vidjela da toga među donacijama nema, kupila čarapice za svu djecu u Domu – završava svoj »izvještaj« Tessin uz poruku da bi svi trebali biti malo bolji ljudi.

Sestra Suzana Samardžić naglašava da »kada se u obitelji dogode situacije koje rezultiraju nasiljem, žene i djeca bježe jer je često u pitanju njihov život«.

– Kada dođu k nama u Dom i postanu korisnici, čak i oni koji su živjeli imućno, dođu s vrlo malo stvari, jer su napustili svoj dom u takvoj žurbi da nisu mogli ništa uzeti. No kada već dođe do takvog kriznog stanja, materijalno tim obiteljima ništa ne predstavlja, sretni su da su spasili goli život. Svi mi u Domu nastojimo stvoriti mirnu i zdravu atmosferu kako bi njihov oporavak bio što brži. Majke su posvećene svojoj djeci, bave se njima svo vrijeme i slave rođendane, a pokloni koje nabavljamo su novi. Kupimo ih tako da uštedimo od igračaka za Božić i Uskrs, i odvojimo od povremenih donacija. Mame tom prilikom peku torte za svoju djecu, jedna drugu iznenade dobrim receptima i ispunjavaju si međusobno želje. Naše male proslave budu krasne, prava zabava i veselje u krugu nove obitelji Doma – ističe s. Suzana.

Helena Fogas
Novi list, 17. kolovoz 2020


Srpanj 2020

Oproštaj od gospodina Stevea

Thank You Mr. Steve!
Michael & Anna Brown

Sućut i zahvala za prijatelja i dobročinitelja Doma sv. Ane pok. Michael Brown koji nas je napustio nakon teške i kratke bolesti početkom srpnja 2020.

Udruga „Za bolji svijet“ je prisutna dugi niz godina u životu Doma sv. Ana. Veliki broj naših korisnika, kroz sve ove godine, imao je priliku uživati u predstavama i druženjima sa članovima Udruge. A pokretač svega je bio gospodin Michael Brown kojeg smo svi u domu zvali Steve. Gospodin Steve i njegovi suradnici unosili su na licima korisnika, napose djece, obilje smijeha i ljubavi. Djeca su s nestrpljenjem čekala da zabava počne. Uvijek je tu bilo mnogo smijeha i radosti, ali i malo tuge kada bi predstava završila. S nestrpljenjem se očekivao ponovni dolazak Stevea i ekipe. Užitak je bio gledati naše velike i male korisnike sretne i nasmijane.

Hvala vam dragi gospodine Steve na svim trenucima sreće i radosti koje ste donijeli u naš Dom. Neka vam Svevišnji udjeli vječnu radost za sve dobro i lijepo učinjeno bližnjemu, počivaj u miru. Dragoj gđi Anni i brojnoj obitelji iskrena sućut.
Ljudi kao vi nikad se ne zaboravljaju.

Sanja Borić


Travanj 2020

Život u dvostrukoj izolaciji

Članak novinarke Mirjane Grce o tome kako u doba pandemije živi riječka sigurna kuća za žrtve nasilja objavljen je u Novom Listu 26. travnja. Kliknite ovdje ili na sliku ispod ukoliko želite pročitati članak.


Travanj 2020

Uskrsna čestitka

Sretan Uskrs!


Ožujak 2020

Obavijest

Obavijest

Ovim Vas putem obaviještavamo da se zbog proglašene pandemije COVID19 virusa i sukladno izrečenim mjerama za suzbijanje širenja virusa prilagođava i način rada Doma Sv. Ana:

  • savjetovalište Sv. Ana: osobni dolazak u savjetovalište nije moguć, savjetovanje je moguće putem telefona (098 852 633, 051 672 607) ili e-maila (soc-rad@sv-ana.com)
  • do daljenjeg se obustavlja rad izložbeno – prodajnog centra, psihosocijalni tretman počinitelja nasilja, susreti očeva i djece te podjela dječje robice
  • prijem novih korisnika na smještaj je moguć uz prethodnu provjeru zdravstvenog stanja (zbog specifičnosti prostora Doma i zaštite ostalih korisnika)

Budite odgovorni i provodite mjere opreza u skladu s preporukama nadležnih institucija. Čuvajte svoje zdravlje kako zbog sebe tako i zbog drugih.

Zahvaljujemo na razumijevanju.


Ožujak 2020

Projekt “Razvoj metodologije za izračun cijena socijalnih usluga“

Metodologija izračuna cijena

Dana 9. ožujka 2020. godine, u organizaciji Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, u Kongresnom centru Forum (centar Green Gold), održana je Prva konzultacijska radionica projekta pod nazivom "Razvoj metodologije za izračun cijena socijalnih usluga" kojeg sufinancira Europska komisija u okviru Programa potpore strukturnim reformama (SRSP) u iznosu od 300.000 Eura, a provodi se u suradnji s konzultantskom tvrtkom Ernst & Young Savjetovanje d.o.o.

Skup je pozdravila državna tajnica Marija Pletikosa te naglasila da će ovaj Projekt rezultirati prijedlogom jedinstvene metodologije za izračun cijena socijalnih usluga primjenom koje bi se osigurao jednaki pristup u financiranju predstavnika pružatelja usluga kojima je osnivač država i predstavnika pružatelja usluga drugih osnivača.


Siječanj 2020

Karneval 2020.

Karneval 2020

Dana 31.01.20120. u goste su nam došli: klaunica Karmelino i gospodin Steve iz Udruge „Za bolji svijet“. To su naši dragi gosti kojima se korisnici svaki put istinski obraduju. Gospodin Steve nam je i ovaj put pripremio lijepu predstavu koja u sebi nosi pouku, a naša klaunica je oduševila svih svojim mađioničarskim trikovima. Na kraju je djeci poklonila i balone koje je, po njihovoj želji oblikovala u cvijeće, životinje i sl. Svi korisnici su se dobro zabavili i poželjeli da nam Karmelino i gospodin Steve dođu što skorije.