Aktualnosti


Lipanj 2018

Nagrada Grada Rijeke s. Suzani Samardžić

Dan žena 2018

S. Suzana Samardžić, ravnateljica Sv. Ana - Caritasovog doma za žene i djecu - žrtve obiteljskog nasilja, ovogodišnja je dobitnica Zlatne plakete „Grb Grada Rijeke“ koja joj je uručena na Svečanoj sjednici Grada Rijeke 13. lipnja u riječkom HNK „Ivan pl. Zajc“. Nagradu je dobila za 25 godina uspješnog vođenja Doma koji je zbrinuo mnoge majke i djecu u nevolji. Članica je Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog koji je sinonim za djelovanje ove ustanove nadbiskupijskog Caritasa. S. Suzana od samih početaka je bila jedan od pokretača osnivanja Doma, a nakon toga brižno i požrtvovno ga vodi već 25 godina.

Iako je prošlo 25 godina s. Suzana zadržala je početni zanos, ljubav i brigu prema čovjeku u nevolji. Još uvijek je puna planova za obogaćivanje i poboljšavanje djelovanja Doma. „Ovo priznanje Grada Rijeke mogu primiti samo kao priznanje ovome Domu i zbog toga sam radosna. Za sve ove godine i sve dobro što smo učinili moram zahvaliti svojim suradnicima, stručnom timu i brojnim dobrim ljudima koji su s nama, podržavaju nas i pomažu. To je zaista vojska ljudi bez kojih ništa ne bih mogla“, rekla je S.Suzana nakon primanja nagrade.

Dom je osnovan u ratnim godinama, 1993., kada je uz pomoć karitativnih ustanova iz Austrije pokrenut kao Caritasov dom za žene žrtve ratnih stradanja. Nakon ratnih godina profilirao se kao Dom za žrtve obiteljskog nasilja te s vremenom nadopunjavao djelatnosti i usluge u skladu sa zakonima RH koji su se također razvijali i mijenjali u smjeru sve bolje zaštite žena i djece. Danas osim što pruža utočište ženama i djeci koja su prisiljena napustiti svoj dom zbog nasilja, nudi i programe resocijalizacije te radi i s počiniteljima nasilja. Godišnje Dom primi oko tridesetak žena i duplo više djece.

​​​Helena Anušić


Uskrs 2018

Uskrsna čestitka

Uskrs 2018

Sretan i blagoslovljen Uskrs, želi vam od srca, za Sv. Ana - Caritasov dom za žene i djecu - žrtve obiteljskog nasilja

Uskrs 2018
s.M. Suzana Samardžić, ravnateljica


Ožujak 2018

Proslava Dana žena u Domu

Dan žena 2018

Povodom 8. ožujka pripremili i smo iznenađenje za naše mame. Napravili smo im prekrasne torte s puno šlaga i jagoda. Nakon izrade i ukrašavanja torti, za mame smo priredili mali domjenak. Sve smo ih pozvali u blagovaonicu gdje smo poslužili tortu i kavu sa šlagom. Mame su bile jako iznenađene i oduševljene,a i mi djeca smo bili nestrpljivi da čujemo kako im se sviđaju naši kolači. Baš nam je bilo lijepo i zabavno.
Htjeli bismo to ponoviti još koji put.

​​​Nadia P. ( 6.r.)


Veljača 2018

Pripreme i odluke u korizmi

Korizma 2018

Za mene je korizma vrijeme kada se odričemo nekih stvari koje nam nisu baš dobre, a puno smo ih koristili. S time želimo napraviti bolje sebi, da se osjećamo bolje i da vidimo da se i bez toga može. S korizmom dočekujemo Uskrs. Bilo bi najbolje da ga dočekamo s tim da znamo da smo učinili nešto dobro za sebe, ali i za druge.
Korizmeno vrijeme je vrijeme obraćanja Bogu, vrijeme molitve i dobrih djela. Kršćani se tada pripremaju za Uskrs. To je prilika da promijenimo svoje ponašanje prema drugima i malim sitnicama uljepšamo njihov život. Trebali bi se više okrenuti sebi i popraviti ono što smatramo da nije u redu. Treba se odricati da bi se očistili od onoga što se vremenom nakupilo.
U to vrijeme treba živjeti ljubav i poštenje, prema sebi i drugima.

​​​N.P. 12 godina


Korizma je put ka svetosti kroz molitvu, vjeru i odricanje. To je početak mijenjanja sebe sa nadom da će Bog spustiti svoje milosrđe na mene i meni drage ljude.

​​​Mama S.G.