Aktualnosti 2016.


Božić 2016.

Sv. Ana Rijeka - Božić 2016.


Petak 16.12. 2016.

Građanska inicijativa fotografa grada Rijeke je ove godine za naše korisnike organizirala prigodni predblagdanski program. U petak 16.12. 2016. u 16,oo najprije smo išli na predstavu „Pepeljuga“ u Gradsko kazalište lutaka, a potom na podjelu poklona u Savjetovalište doma na Škurinjama.
Zahvaljujemo svim članovima Udruge i gosp. Ivici Tabuli na svemu što su učinili za naše korisnike.

Ovo su dojmovi naše korisnice:

Život je nepredvidiv, uvijek nas iznenadi, zatekne nespremne, zbunjene…
Preko noći sam se našla u novom gradu, u Domu za žene i djecu - ŽON. Nakon dugogodišnjeg trpljenja odlučila sam se na rastavu sa željom i nadom da ćemo dijete i ja imati bolji, sretniji, ispunjeniji i smireniji život, pun ljubavi, razumijevanja, bez nasilja.

Predstava Pepeljuga, na koju smo organizirano išli iz Doma, u meni je pobudila duboke osjećaje. Imala sam dojam da ovaj trenutak nije slučajnost, da mi Bog preko predstave šalje poruku. Poruka iz predstave bila je jasna: budi čvrst, jak i ponizan u svojoj patnji, ne kloni duhom, uzdaj se u sebe, budi svjestan svoje vlastite vrijednosti, vjeruj u bolju i sretniju budućnost, vjeruj da ti to zaslužuješ.

Izašla sam iz dvorane sa suzama u očima. Duboko u sebi sam znala da sam i ja „Pepeljuga“ i da se sretan i bolji život događa samo onima koji u njega vjeruju!
A ja vjerujem!

Napisala: Barbara Š. - korisnica Doma


Doček Sv. Nikole u Domu

Sv. Ana Rijeka - 2016.

U rano jutro dječica su se posebno obradovala; dočekali su ih slatkiši i darovi u njihovim pomno ulaštenim cipelicama, koje im je, kako to već u priči biva, za vrijeme dok su spavala, donio sv. Nikola.

No, tu iznenađenju nije kraj. Danima se pričalo kako će sv. Nikola sa svojim pomoćnicima doći i u naš Dom. Sva djeca, zajedno s majkama, nestrpljivo su čekala sv.Nikolu okupivši se u blagovaonici. Kad je napokon (pater Tomislav – sv.Nikola) stigao sa svojim pomoćnicima (mladi iz FRAM-e) uslijedio je igrokaz kojeg su, s našom školskom djecom, pripremile volonterka, teta Majda i naša pedagogica Sanja.

Naši školarci su uspješno odigrali svoje uloge, a nakon toga je sv.Nikola podijelio djeci i majkama darove i slavlje se nastavilo uz pjesmu i ples i pokoji ukusni kolačić.

Napisala: V.K. – korisnica Doma sv. Ana


Susret bivših i sadašnjih korisnica Doma sv. Ana

Sv. Ana Rijeka - 2016.

U povodu Svjetskog dana borbe protiv nasilja nad ženama 25. studenog u Caritasovom Domu sv. Ana za žene i djecu, žrtve obiteljskog nasilja u Rijeci organizirana je radionica i susret bivših i sadašnjih korisnica Doma.

Caritasov Dom Sv. Ane osnovan je 1993. godine s ciljem zbrinjavanja prognanica,  izbjeglica, zlostavljanih i silovanih žene s područja bivše Jugoslavije, da bi od 2001. Dom službeno počeo zbrinjavati žrtve obiteljskog nasilja. U ovoj godini, do danas, sklonište od nasilnika zatražile su 62 osobe, od toga 23 žene i 39 mališana. Susret je bio pun emocija i od izuzetnog značaja za korisnice koje su danas u Domu, poručuje ravnateljica Doma s. Suzana Samardžić.

„Sve one koje tek dođu su izgubljene i potrebno je vremena za oporavak. Sve su više-manje prošle višegodišnja zlostavljanja i posljedice su ostale. Zato im puno znači susret s bivšim korisnicama koje su se osamostalile, započele novi život, zaposlile nakon našeg praćenja u programu doškolovanja. Mi u Domu pratimo tržište rada i ženama i na taj način pomažemo da započnu novi život.“
S. Suzana ističe kako se nad mnogim ženama vrši ekonomsko nasilja odnosno zabrana zapošljavanja od strane nasilnika i zbog toga je važno na tim susretima da žene čuju i spoznaju da im nitko ne brani raditi i da mogu biti neovisne, slaviti dječje rođendane i mnoge druge stvari koje su im bile zabranjivane.

S korisnicama Doma punih 15 godina radi pedagoginja Sanja Borić. Iz bogatog iskustva upozorava kako je zlostavljanja nad ženama još uvijek taboo tema u Hrvatskoj te da mnoge od njih zlostavljanja trpe i više od 10 godina. „Osobito u malim sredinama u kojima žena nailazi na osudu i štiti se muškarac. Žene se zato boje jer znaju u samom startu da će naići na osudu okoline, a nerijetko i svoje obitelji.“

Program s kojim se Dom sv. Ana izdvaja od drugih sličnih skloništa za žene je program susreta očeva i djece. Njime se, prema riječima psihologice Laure Pavičić, udovoljava pravima djece da viđaju i druže se s roditeljem s kojima ne žive. Nisu sva djeca bila izložena nasilju niti nazočila zlostavljanuju i imaju želju družiti se s očevima. Zbog toga je u Domu uređen prostori i uz nazočnost stručnog tima održava se susret, poručuje Pavičić. Djeca vrlo dobro reagiraju na takve susrete. Mirnija su i staloženija te pozitivnije reagiraju na odvojenost od doma, poručuje Pavičić.

Sv. Ana Rijeka - 2016.

Sve informacije o caritasovom Domu sv. Ana za žene i djecu, žrtve obiteljskog nasilja mogu se pronaći na njihovoj službenoj mrežnoj stranici, kao i broj SOS telefona koji je na raspolaganju 24 sata. Pomoć je potrebno zatražiti što prije, poručuje na kraju ravnateljica Doma s. Suzana Samardžić.

Helena Anušić


O ljudskom trajanju i ljubavi

Caritasov dom za majku i dijete - žrtve obiteljskog nasilja, još je daleke 2005.god. započeo s organizacijom susreta bivših i sadašnjih korisnica, u cilju potpore i osamostaljenja. Susreti su snažan stimulans današnjim žrtvama nasilja - aktualnim stanarima Doma.

Ovog kolovoza, među žutim cvijećem, u evanđeoskom perivoju Sv.Ane, kavu su pile bivše korisnice Mara I Hilda s djecom rođenom u Ani i aktualne korisnice.

Razgovaralo se o životu u Sv.Ani, počecima, teškom putu s puno neuspješnih godina, ali i dolaska do svijetla; Marina i Hildina djeca - rođena u Domu, danas su odrasli mladi ljudi koji rade i studiraju.

Sv. Ana Rijeka - 2016.

Majke su zgrabile život čvrsto za rogove. Nisu, ne daj Bože došle do konačnog cilja - ali sada su sposobne prolaziti kroz čarolije koje nailaze usput. Mara i Hilda su gotovo obitelj - kume - ljubav utemeljena u nevolji jaka je, trajna i plemenita.

Što reći?
"Voli ljude, podijeli svoje znanje (iskustvo) i vjeruj da će iza tebe ostati trag."
Poruka današnjim korisnicama?
Upravo Vi drage majke i zlostavljane žene "morate postati producent, redatelj i glumac u nastavku priče Vašeg života" i na toj pozornici ostvariti svoja vlastita čuda.

Jasna Buketa


Sv. Ana i domska majka V.K.

Sv. Ana Rijeka - Malonogometni turnir 2016.

Živimo u vremenu oslabljene socijalne empatije, nekog socijalnog bunila rekla bih, ali 26.07.2016. na Dan Sv.Ane, Caritasov dom za majku i dijete - žrtve obiteljskog nasilja u Rijeci, pokazao je da ni bunilo ni socijalna autističnost ne stanuju na toj adresi.
Pokazao je Dom na svoj Dan, zajedno sa svojim žiteljima da uzaludnog trošenja nema, da sjaja nema, da kod Aninih stanovnika nema  krinki, obmana. Dom demonstrira jednostavnost, ljudsku uključenost koja počiva na dobroj vjeri (bona fides) kao načelu međuljudskih odnosa.
Obilježavanje je započelo ranojutarnjom misom koju je toplo i obiteljski predvodio mons. Nikica Uravić, dugogodišnji ravnatelj Caritasa Riječke nadbiskupije.
U ozračju srdačnosti, u crkvi Sv.Josipa u Rijeci, u Božjem hramu okupanom vrućim, srpanjskim, žutim,  zrakama - domska djevojčica M.K..- jednogodišnja kći korisnice V.K., puzala je oko oltara, gugutala, igrala se; a sve dok je trajala gozba Sv. mise.
Pa misa i jest igra po riječima Theodora Schnitzlera. "U njoj se djeca Božja igraju pred Bogom." I uistinu ta igra , izazvala je radost, razveselila prisutne u crkvi Sv.Josipa, nagradivši ih sintezom Boga i čovjeka u Svetoj pričesti, pod obje prilike.

Sv. Ana Rijeka - Malonogometni 
        turnir 2016.

Nakon duhovnog, slijedilo je  materijalno blagovanje.
Prekrasan slavljenički doručak složila je upravo spomenuta korisnica V.- mlada majka, bebe M., koja u Sv.Ani boravi nekoliko mjeseci.
Asistirale su joj i druge korisnice i djelatnice , ali ona je sama zamijesila i ispekla kruh (u zoru prije mise) i arhitektonski izradila i poslagala nekoliko vrsta kolača. Malo činjenje a opet tako veliko pod svodom nebeskim. Kolači su nastali uz osmijeh plave, mlade žene, uz nadu, uz želju da s tog mjesta krene u novi život...
Umaraju nas političari i politike - zar opisane jednostavne radosti duha i srca nisu dovoljne svima nama?
Poželimo majci V. što brži odlazak u novo sutra, molimo Sv.Anu da joj pomogne na tom putu. Još je Sv.Toma Akvinski rekao da svetica Ana - simbol materinstva, posjeduje milost da pomogne ljudima u svim nevoljama.
A i svi mi, uz Sv.Anu, razmislimo o mogućnostima za tu ženu - žrtvu obiteljskog nasilja da joj budemo ponton ne bi li lakše stigla do druge obale.

"Toliko si Bog, koliko se pokazuješ čovjekom." (Plutarh)

Jasna Buketa


Svibanjski nogomet za Sv.Anu

Sv. Ana Rijeka - Malonogometni turnir 2016.

Svibanjski malonogometni turnir u organizaciji Studentskog zbora Pomorskog fakulteta u Rijeci i ove je godine bio posvećen Sv.Ani. Voditelj projekta Kristian Aleksa već drugu godinu zaredom,organizira humanitarni malonogometni turnir u našem gradu . Prihod ide Caritasovom domu.

Ovogodišnji je okupio stotinjak sudionika, volontere, suce-volontere, a od donacija i kotizacija prikupljeno je ukupno 5065,70 kn. U zbiru se nalazi i prilog od košarkaškog humanitarnog turnira istog organizatora. Sudjelovale su 3 skupine,bilo je navijanja, druženja, birao se najbolji igrač strijelac,golman, a prvo mjesto u konačnom plasmanu pripalo je MNK-u PRIMA.

Organizator zahvaljuje svim učesnicima i ljudima dobre volje koji su podržali ovaj projekt. Sv.Ana pak zahvaljuje svima, a nogometaše nagrađuje pljeskom.
Iskrene laude humanitarnosti, toplini, altruizmu mladih ljudi.

Sv. Ana Rijeka - Malonogometni 
        turnir 2016.

Jasna Buketa


Poziv studenata Pomorskog fakulteta u Rijeci

Studentski zbor Pomorskog fakulteta u Rijeci, poziva sve zainteresirane na malonogometni turnir dana 21. i 22. 05. 2016.god.
Održat će se u dvorani 3.maja na Kantridi a prihod od kotizacija i prodanih ulaznica namijenjen je Sv.Ani. Na turniru će nastupiti 16 ekipa podijeljenih u 4 skupine. Cijena ulaznice za gledatelje je 10 kn ili je moguće donijeti dar u potrepštini za korisnike (školski pribor, pelene, obuću...) Organizator turnira poziva sve građane da dođu i pomognu "onima kojima je pomoć najpotrebnija".
Prijave se primaju do 19.05.2016, na mob. 091 930 21 84, kod Kristiana Alekse.


Majčin dan

Sv. Ana Rijeka - Majčin dan 2016.

Druga nedjelja u svibnju posvećena je majkama u cijelom svijetu pa su i Anina, domska dječica upriličila malu zahvalnost svojim mamicama. Kaže se da je od svih ljubavi na zemlji, ona majčina najvjernija slika Božje ljubavi. Ta je ljubav Božja ali i nova i opet nova svaki dan.

Djevojčice i dječaci su svojim majkama za tu veliku prigodu pripremili majske, svečane, voćne torte posute mnoštvom poljubaca ... Sve je pratila teta Sanja - pedagogica kako bi majska svečanost protekla složno i veselo. Uz aplauze i pjesmu: "Volimo Vas najviše na svijetu...", završio je glasni, proljetni, himnos Majčinom danu.

Sv. Ana Rijeka - Majčin dan 2016.

U cvjetnjaku Aninog dvorišta, svoju ljepotu u mjesecu posvećenom majci pokazuju narcisi, plavi zumbuli, perunike, mirisni jorgovan, rascvjetane jabuke... prava, rascvjetana raspodija majkama.

J.B.


Uskrs 2016.

Sv. Ana Rijeka - Pokladnice 2016.

Zapalimo Uskršnju svijeću, svijeću koja nas jasno vodi "iz tame u sjaj svjetlosti".
Sretan Uskrs i vesele blagdane želi Vam,

Vaša Sv. Ana.


Veljača 2016.

Sv. Ana Rijeka - Pokladnice 2016.

Pokladnice
U tjednu pokladne nedjelje, kad se po tradiciji peku krafne - i žitelji Sv.Ane priključili su se tim starim, romantičnim, pokladnim običajima. Pekle su se krafne, dizajnerski ukrašavale a u bogatoj konkurenciji stiliziranih krafni-pokladnica, nije bilo lako izabrati pobjednicu!
No, pjevalo se u toploj kuhinji, miris se širio Aninim hodnicima a slijedila je potom i maškarana zabava i tombola pa pravo fašničko veselje.
Tako i treba biti do korizme, do Čiste srijede kad nastupa "proljeće duše"...

Sv. Ana Rijeka - Pokladnice 2016.