Aktualnosti 2017


Prosinac 2017

Djeca iz Doma “Sv. Ana” čestitala imendan nadbiskupu Devčiću

imendan nadbiskupa Devčića

Tradicionalno, 27. prosinca 2017. na blagdan sv. Ivana ap. i ev., djeca iz Doma „Sv. Ana“ za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja posjetila su Nadbiskupski ordinarijat u Rijeci i riječkom nadbiskupu mons. dr. Ivanu Devčiću čestitala imendan. Djeca su stigla u pratnji ravnateljice Doma s. Suzane Samardžić i pedagoginje Sanje Borić.
Nadbiskup je proveo ugodno vrijeme u razgovoru s mališanima. S trenutnim stanjem i potrebama ove karitativne ustanove mons. Devčića upoznala je ravnateljica s. Samardžić kazavši kako je u Domu trenutno popunjeno 95% kapacitet. Čestitajući imendan, djeca su nadbiskupu darovala prigodan dar - božićnu ikebanu - rad tete Sanje, malih i velikih korisnika koji su izradili od prirodnih materijala iz raslinja vrta Doma „Sv. Ana“.


Božić, 2017

Čestitka za Božić

Sretan Božić

Oni koji su pronašli Mesiju nisu mogli prestati klicati od radosti i radosnu su vijest prenosili drugima: „Našli smo onoga o kome je Mojsije pisao u Zakonu, i proroci također: Isusa iz Nazareta (...) Dođi i vidi!“ (usp. Iv 1, 46-47) Mesija je Svjetlo koje raspaljuje našu radost i pokazuje nam put. Daje smisao našem životu. Pretvara plač u radost po nadi, koju udahnjuje u sili Duha Svetoga.
(Laudato)


Sretan, radostan, blagoslovljen Božić i Novu godinu žele:
djeca, mame, volonteri i djelatnici Doma sv. Ane s ravnateljicom s. M. Suzanom Samardžić


Misa u Domu Sv. Ane

Smisao Božića je susret s čovjekom

Misa u Domu sv. Ane

Korisnice i djelatnice Doma sv. Ana, za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja, okupile su se 15. prosinca na euharistiji koju je vlč. Đuliano Trdić predvodio u blagovaoni Doma u Rijeci. Bila je to mala predbožićna duhovna obnova, objasnila je ravnateljica doma s. Suzana Samardžić. Predvoditelj slavlja pozvao je okupljene da nadahnuti proslavom rođenja Isusovog u svome srcu pronađu mir i otvore se u ljubavi prema drugima.

„Čovjek je po tome čovjek koliko je spreman drugog čovjeka staviti ispred sebe, biti mu blizu, pomoći. To je poruka Božića, to je putokaz koji moramo slijediti.“ Objasnio je kako često nismo sposobni razabrati bitno od nebitnog, a vidljivo je to u načinu pripreme za Božić. Vrijeme adventa pretvorilo se u blještavilo i izgubilo smisao radosnog iščekivanja. „Po onomu što nam se nudi, slavlje Božića koje bi trebalo nastupiti u tjednu nakon blagdana, protegnulo se na vrijeme adventa. A smisao nije u tom blještavilu nego u susretu s drugima, da budemo jedni drugima blizu“, rekao je vlč. Trdić.

​​​Danijel Delonga


Prosinac 2017.

Sveti Nikola

Sv. Nikola u Domu sv. Ane

6.12.2017.g. u naš dom je došao sv. Nikola. Svi smo bili uzbuđeni i jedva smo ga čekali.
Sv. Nikola je pjevao s nama prigodne pjesme, a nakon toga je svoj djeci podijelio darove. Ja sam mu držala štap. Poslije smo na dvorištu svi skupa igrali nogomet. Baš smo se zabavili.
Ovo mi je bio najljepši sv. Nikola do sada.

​​​N.P. ( 12 g.)


Prosinac 2017.

Pik Rijeka za Dom sv. Ane

Pik Rijeka za Dom sv. Ane

Caritasov doma sv. Ane za žene  i djecu žrtve obiteljskog nasilja 5. prosinca dobio je vrijednu donaciju PIK-a Rijeka od 10. 000 kuna, a namjenski će se potrošiti za kupnju televizora u sobama u koje su smještene korisnice doma s djecom.
Ravnateljica doma s. Suzana Samardžić na konferenciji za novinare zahvalila je dobrotvorima te podsjetila kako je u 2017. godini Dom primio 81 osobu, 31 majku i njihovu djecu.

U prosjeku žene ostaju do 3 mjeseca. Po zakonu o socijalnoj skrbi mogu ostati 6 mjeseci, iznimno i do godinu dana. Posljednje tri godine bilježimo porast  korisnika u Domu. Moj stručni tim, suradnici i volonteri radimo na prevenciji nasilja kao i na u oporavku korisnica i nasilnika te nastojimo prekinuti transgeneracijski lanac nasilja.
Najavila je kako će iduće godine Dom sv. Ana obilježiti jubilarnih 25 godina rada.

Helena Anušić


Studeni 2017.

Jesenska berba

Sv. Ana Rijeka - 2017.

Ove godine u vrtu našeg doma stabla maslina su bogato rodila. Mi djeca smo se okupili i zajedno s tetom Sanjom krenuli u berbu. Dobro smo se zabavili. Nabrali smo pune dvije košare. Bili smo baš sretni. Teta Vally i teta Josipa su očistile masline i konzervirale ih tako da ćemo gostima moći ponuditi svoj domaći proizvod.
I stablo jabuke kaki je bilo puno plodova tako da je i ono čekalo na berbu. Opet smo udružili snage i bacili se na berbu slasnih plodova. Nakon branja, jabuke smo pustili da omekšaju kako bi se mogle jesti. Naša teta časna brine da dobijemo potrebnu količinu vitamina, pa zato imamo mnogo domaćih plodova koje s užitkom jedemo.

N.P. (6.razred)


Rujan 2017.

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Sv. Ana Rijeka - 2017.

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama 22. rujna obilježen je u Hrvatskoj na više načina i brojnim susretima u gradovima u kojima djeluju ustanove koje brinu o zlostavljanim ženama i djeci. Predsjednica republike Kolinda Grabar Kitarović obratila se porukom u kojoj ističe kako je „nasilje jezik slabića, a naša je zadaća uspostaviti sustav zaštite od nasilja, još više društveno ozračje nenasilja, u kojem će svatko, posebice djeca i žene, imati sigurnost ne samo života nego i svog dostojanstva.“

Jedna od institucija koje brinu o žrtvama nasilja je Caritasov dom Sveta Ana koji u Rijeci djeluje 24 godine. Započeo je kao dom koji je pomagao žene zahvaćene ratnim stradanjima u vrijeme Domovinskog rata, a nastavio kao utočište za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja. Povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama ravnateljica doma s. Suzana Samardžić pozvala je u goste svećenika Riječke nadbiskupije Đuliana Trdića koji je uz to i liječnik i magistar dubinske psihologije. Trdić je korisnicama doma, žrtvama nasilja, govorio o dostojanstvu i praštanju, činu koji je u temeljima kršćanske vjere u Boga. Objasnio je kako je praštanje povezano s osobnim dostojanstvom i većom razinom samopoštovanja te s nižom razinom depresije i anksioznosti. Dokazano je i da smanjiti mržnju i netrpeljivost znači pozitivno utjecati na zdravlje. „Oprost nije zaborav ili negacija, minimaliziranje ili racionaliziranje onoga što se dogodilo, već zamjena emocija koje netko ima prema osobi koja ga je povrijedila“, zaključio je Trdić.

Ravnateljica doma podsjetila je kako se ovaj dan u Hrvatskoj obilježava u znak sjećanja na tragično ubojstvo triju žena – sutkinje, odvjetnice i stranke u postupku te teško ranjavanje sudske službenice, 22. rujna 1999. godine na zagrebačkom Općinskome sudu. Zločin je tijekom održavanja brakorazvodne parnice počinio suprug stranke u postupku. Dodala je kako će sljedeće godine taj dan biti u znaku proslave 25. obljetnice djelovanja doma, jer 20. rujna 1993. u Caritasov dom Sveta Ana u Rijeku stigla je prva korisnica.

Helena Anušić


Srpanj 2017.

Obilježavanje dana Sv. Ane - zaštitnice Doma

Sv. Ana Rijeka - 2017.

26. srpnja 2017. god. obilježili smo blagdan Sv. Ane - zaštitnice našeg Doma za žene i djecu – žrtve obiteljskog nasilja.

Proslavi dana naše Zaštitnice prethodila je devetnica sv. Ani, jutarnja molitva koju je predvodila ravnateljica Doma.
U večernjim satima u Domu su se, uz vodstvo gđe. Klaudije Kraljić i s.M. Gabrijele Ikić, održavale vježbe pjevanja za sv. Misu povodom dana sv. Ane.

Vrhunac proslave bio je na sam blagdan sv. Ane kada je u našim prostorijama održana svečana sv. Misa koju je vodio mons. Nikola Uravić, ravnatelj Caritasa riječke nadbiskupije i đakon Tomislav Sikavica koji je i član Upravnog vijeća Doma sv. Ana. Svetoj Misi prisustvovali su korisnici, volonteri i djelatnici Doma, a slavlje se nastavilo zajedničkim ručkom uz ugodno druženje.


Svibanj 2017.

Donacija Studentskog zbora Pomorskog fakulteta u Rijeci

Pomorski fakultet, Sv. Ana Rijeka - 2017.

Dana 20.i 21. svibnja 2017.g. održan je 3.humanitarni malonogometni turnir u organizaciji Studentskog zbora Pomorskog fakulteta u Rijeci i Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci. Turniru je prisustvovala, zajedno s najmlađim korisnicima, ravnateljica Sv. Ane - Caritasovog doma za žene i djecu – ŽON Rijeka s. M. Suzana Samardžić.
Djeca su bila oduševljena utakmicom .
Novčana sredstva,(6.500,00 kn) prikupljena ovim putem, namijenjena su potrebama korisnika Doma. Zahvaljujemo svim sudionicima turnira na njihovom trudu, entuzijazmu i želji da pomognu potrebitima.

S.B.


Svibanj 2017.

Malonogometni turnir studenata PF Rijeka

Pomorski fakultet, Sv. Ana Rijeka - 2017.

Studenti Pomorskog fakulteta su organizirali turnir u nogometu, a prikupljena sredstva su namijenili Domu sv.Ane. Moji prijatelji i ja smo išli gledati utakmicu. Kada smo došli, lijepo su nas ugostili. Imao sam dojam da sam i ja dio igre. Studenti su vatreno igrali, imali smo osjećaj da se cijela dvorana trese. Poželio sam otići na teren i zaigrati s njima. Uživali smo u igri, a kad smo čuli sučev zvižduk nismo mogli vjerovati da je došao kraj utakmice. Toliko je bilo dobro! Taj dan će mi ostati u lijepoj uspomeni i rado ću ga se sjećati.

A.B.


Travanj 2017.

Branje trešanja

Branje trešanja, Sv. Ana Rijeka - 2017.

U našem malom domskom voćnjaku imamo i dva stabla trešanja. Svake godine nam podare puno slatkih, ukusnih plodova. Naši korisnici, pogotovo oni manji, jedva čekaju da stabla rode pa da se mogu baciti na branje. Nastane pravo veselje kad se košare napune slasnim plodovima.

S. B.


Uskrs 2017.

Sv. Ana Rijeka - 2017.


Ožujak 2017.

Donacija Udruženja obrtnika Rijeke

Sretan Uskrs, Sv. Ana Rijeka - 2017.

25.02.2017.g. na Korzu je, u sklopu Riječkog karnevala, Udruženje obrtnika Rijeke organiziralo humanitarnu gastronomsku manifestaciju „Maškarana jota“., a sav prihod od prodaje članovi Udruženja su donirali našem Domu.

Skuhalo se 600 porcija jote i prodavalo po simboličnoj cijeni od 10,00 kn. Osim jote nudila se i palenta kompirica uz čašicu dobrog vina. Voditelj ovog gastronomskog programa bio je Mladen Valjan-Vlačina. Zahvaljujemo svim sudionicima ove humanitarne manifestacije na trudu i dobroj volji, na humanosti i spremnosti da pomognu onima kojima je to najpotrebnije.

Sv. Ana Rijeka - 2017.

10.03.2017.g u Savjetovalištu našeg doma upriličeno je uručivanje novčanog čeka. Ček je, ravnateljici s. M. Suzani, uručio predsjednik Udruženja obrtnika Rijeke gospodin Darko Sertić.

S. B.


Maškare 2017.g.

Sv. Ana Rijeka - 2017.

Maškarano Valentinovo

14.02. 2017.g. u Domu smo organizirali maškare. Tim povodom u goste nam je došlo nekoliko članova Udruge „Za bolji svijet“ i gđa Marina poznatija kao klaunica Karmelino. Odmah po dolasku klaunica Karmelino je ukrasila lica naše djece nacrtavši im srca i crvene nosiće., a članovi udruge su upriličili igrokaz, izvodili mađioničarske trikove i glazbene točke, a sve to uz sudjelovanje naših korisnika.

Na kraju su svi korisnici dobili balone u obliku srca, cvijeta i različitih životinja što je bilo interesantno naročito djeci.
Svi su bili oduševljeni programom i lijepo su se zabavili.

Osvrt korisnice V.K.