Aktualnosti 2019.

Prosinac 2019

Sretan Božić

Sretan Božić


Prosinac 2019

Posjet učenika Elektoindustrijske i obrtničke škole

Posjet učenika Elektoindustrijske i obrtničke škole

Dana 18.12.2019. posjetili su nas učenici Elektoindustrijske i obrtničke škole Rijeka u pratnji vjeroučiteljice Mariane Medanić. U ugodnom druženju smo im prezentirali rad našeg Doma i upoznali ih s programima koje provodimo, a sve s ciljem prevencije nasilja. U svojoj hvalevrijednoj akciji učenici su naše korisnike darivali prigodnim poklon paketima te novčanom donacijom 760,00 kn na čemu smo im neizmjerno zahvalni. Njihova nesebična gesta je pozitivan primjer aktivnog uključivanja mladih u pomoć potrebitima. Njima, njihovim obiteljima i profesorima od srca zahvaljujemo te želimo radostan i blagoslovljen Božić i sretnu Novu godinu.


Prosinac 2019

Pomozimo - riječka građanska inicijativa

Pomozimo - riječka građanska inicijativa

U subotu, 14.12.2019. g. po prvi puta su nam najavljeno došle drage gospođe Jasna Vrhovec i Gordana Maćehić iz POMOZIMO - riječke građanske inicijative sa sjedištem u Kastvu.

One su spontano i u brzom roku sakupile dogovorenu donaciju i s velikom pažnjom su zapakirale darove kako za djecu, tako i za mame. Naša djeca i njihove mame su bile vidno ganute plemenitošću gospođe Jasne i Gordane. U njihovo ime od srca zahvaljujemo svim vašim članovima i građanima koji su se uključili u ovu inicijativu. Radostan i blagoslovljen Božić te uspješnu Novu godinu od srca žele vam stanovnici iz Sv. Ane – Caritasov dom za žene i djecu – žrtve obiteljskog nasilja.

s. M. Suzana Samardžić


Studeni 2019

Program obilježavanje dana otvorenih vrata

Sv. Ana – Caritasov dom za žene i djecu – ŽON prigodom Međunarodnog dana uklanjanja nasilja nad ženama - ponedjeljak, 25.11.2019. na službenom sjedištu adrese:

Osječka 84 a Rijeka na Škurinjama u razini Crkve Sv. Ivana
Izložbeni prodajni centar Pomerio 3a
Vrijeme od 10 sati do 17 sati.
Svi ste dobrodošli!

Cilj obilježavanja je preventivnog informativnog karaktera i senzibilizacije javnosti i, kako bi upoznali dinamiku obiteljskog nasilja i pomogli ovakvim ustanovama. Naš moto „Pomoć za samopomoć“ Mogućnost za donacije:

 • Hranu dugog roka
 • Higijenske potrepštine za mame i djecu različitih uzrasta
 • Mogućnost novčane donacije na Žiro račun: 2340009-1110050790 IBAN: HR1523400091110050790
 • Mogućnost kupnje iz rukotvorina originalnih radova naših korisnika; majki, djece, volontera i djelatnika Doma sv. Ane ( prigodni božićni ukrasi u keramici, vaze, publikacije, kušati zdrave kekse iz naše kuhinje te dobrovoljni prilog za prigodno božićno pakovano, božićne čestitke…).

Zbog ograničenog prostora molimo za razumijevanje Do 14h uključene su OŠ, srednje škole i fakulteti; od 14.30 do 17 sati omogućena je posjeta svim građanima, udrugama….

 • radionica u keramici
 • prikaz u PP prezentaciji o obiteljskom nasilju…

Studeni 2019

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

Korisnici na smještaju u našem Domu obilježili su Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje paljenjem svijeća u Vukovarskoj ulici u Rijeci i time se pridružili brojnim građanima Republike Hrvatske u obilježavanju ovog važnog dana.


Studeni 2019

Dan otvorenih vrata

Dom Sv. Ana - Dan otvorenih vrata - pozivnica


Listopad 2019.

Donacije iz Novog Vinodolskog i Crikvenice

Dom Sv. Ana donacije - OŠ Ivana Mažuranića iz Novog Vinodolskog

Povodom Dana kruha OŠ Ivana Mažuranića iz Novog Vinodolskog organizirala je već po drugi put akciju prikupljanja donacija za naš Dom, na inicijativu Vijeća učenika i njihovih roditelja. Te hvalevrijedne akcije ostvarene su zajedno sa djelatnicima škole.

Osim škole u akciju se uključila i zajednica građana grada Novog Vinodolskog i Crikvenice

 • Boutique Adriana Crikvenica, Uzor d.o.o. vl. Adriana Car
 • Fruta Buco j.d.o.o. Crikvenica
 • Mesnica MIP, Ivica Peričić Crikvenica
 • Marko Milić
 • Helena Blažić
 • Ranka Domijan
 • Trgovački obrt Jole Zubčić, Crikvenica
 • Sanja Car Hajdinger
 • Ljekarna Matejčić, Boras, Devčić iz Crikvenice
 • Kavana Milman, Crikvenica
 • Ljekarna Jadran, Novi Vinodolski
 • Vesna Butorac
 • Mini Tours - obrt za prijevozničku djelatnost, Dražen Brnčić

U ime djece, mama, volontera i djelatnika Doma zahvaljujemo od srca svima. Vi ste dio mozaika dobrotvornosti za najpotrebnije. Svevišnji vam bio nagrada i blagoslov.

s. M. Suzana Samardžić


Rujan 2019

Izložba na Korzu
'Ja bi voljela sanjati san da se mama i tata pomire i da svi živimo zajedno'

Izložba na Korzu

Prije 25 godina, na inicijativu tadašnjeg riječko-senjskog nadbiskupa mons. dr. Antuna Tamaruta i austrijskog Caritasa pokrenut je projekt osnivanja ustanove koja će biti dom ženama, majkama i njihovoj djeci koje su tražile sigurno utočište u bijegu od ratnih strahota. Rat je završio, a Dom je prenamijenjen za majke i djecu koje su u mirnijim vremenima proživljavali nasilje u svojim domovima, tamo gdje bi trebala biti ljubav, poštovanje i toplina.

U Domu sv. Ane pronašle su svoje ‘sklonište’, privremeni dom u kojemu im sve ove godine pružamo ljubav, kvalitetnu stručnu pomoć i koristim priliku zahvaliti dobrotvorima, djelatnicima Doma kao i volonterima na zauzetosti i trudu kojega svakodnevno ulažu kako bi majkama i djeci pomogli vratiti se u društvo.

Ova izložba na Korzu posvećena je Nacionalnom danu borbe protiv nasilja nad ženama koji se obilježava u spomen na tragično ubojstvo triju žena na zagrebačkom Općinskom sudu 22.rujna 1999. godine. Crteži su nastali kroz dječje ruke, olovke i bojice, na najpotresniji način svjedoči o onome što oni, najnevinije žrtve obiteljskog nasilja proživljavaju i na koji način promatraju svađe i nasilje u obitelji. Ova izložba opominje. Poziva nas na angažiranije zauzimanje za djecu, žrtve obiteljskog nasilja.

Između tih korica, osim dječjih radova, naći ćete svjedočanstva majki i djece koji su u Dom došli preplašeni, a u novi život otišli ponosni. Nerijetko nas posjete djeca, sada odrasli, poslovni ljudi koji su uplakani i preplašeni ušli u naš Dom i u njemu pronašli ljubav, sigurnost i obiteljsko okruženje. Njihove zahvalne riječi naš su blagoslov jer pokazuju plodove djelotvorne ljubavi. Svi te radove koje ćete vidjeti nastali su iz materijala prikupljenih u radu sa žrtvama obiteljskog nasilja, našeg stručnog tima, većim dijelom psihologinje Doma Laure Pavičić, koji su objavljeni u publikaciji u povodu 25 godina Doma sv. Ane.

Publikacije možete nabaviti u našem izložbeno-prodajnom centru, Pomerio 3 a, blizu Guvernerove palače.

Sveta Majka Tereza jednom prilikom je rekla: “Osjećamo da su naša djela samo kap u oceanu. Ali ocean bi, bez naše male kapi, bio manji ocean.” Tako i riječi jedne djevojčice, koja je s majkom boravila u našem Domu, a po kojima je nazvana izložba: “Ja bi voljela sanjati san da se mama i tata pomire i da svi živimo zajedno”, svjedoče da nije važno činiti velike stvari, nego male stvari s velikim srcem što neposredno čine djeca.

Na kraju, želim zahvaliti svima koji pomažu radu Doma sv. Ane, organizatorima ove izložbe, Riječkoj nadbiskupiji uz pokroviteljstvo Grada Rijeke, prijatelji Doma sv. Ane, gospodinu Bruno i gđi Nikolini Lončar, JGL, nadasve posebna zahvala za hrabrost traženju pomoći djeci i majkama njihovim osmjesima i zagrljajima i riječima da su, nakon boravka u Domu sv. Ane, uspjeli pronaći novi, sretniji put.

s. M. Suzana Samardžić


Rujan 2019

Otvorenje izložbe

Povodom skorog obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama (22. rujna) pozivamo Vas na otvorenje izložbe plakata pod nazivom 'Ja bi voljela sanjati san da se mama i tata pomire i da svi živimo zajedno' koja će se održati u srijedu, 11. rujna 2019. godine. Izložba će biti postavljena na riječkom Korzu, a temelji se na materijalima prikupljenima u radu s korisnicima u našem Domu. Svečano otvorenje održat će se u Gradskoj vijećnici grada Rijeke u 11.30 sati. Bila bi nam izuzetna čast i zadovoljstvo da svojim dolaskom uveličate otvaranje izložbe.

Izložba na Korzu


Srpanj 2019

Proslava dana Doma


Proslava Sv. Ane

26.07. sv.Ana – Caritasov dom za žene i djecu – ŽON je proslavio svoj 26.rođendan. Svečanost je započela svetom misom koju je, za korisnike, djelatnike i volontere doma, predvodio mons. Nikola Imbrišak, predsjednik Upravnog vijeća Doma. Mos. Imbrišak jeistaknuo važnost r oditeljstva kao jednog od najzahtjevnijih ali i najlješih poziva u životu svakog čovjeka. Također je poručio kako svaki čovjek mora zadržati svoje dostojanstvo. S. Ljiljana Nikić je glazbeno pratila euharistijsko slavlje, a gospođa Anita iz župe sv.Josipa je zajedno s nazočnima pjevala prigodne pjesme.

Druženje se nastavilo uz svečani ručak kojeg su pripremile vrijedne ruke naših korisnica. Dom sv. Ana se tako i ove godine prisjetio svojih zaštitnika - Ane i Joakima koji su poklonili život Majci sina Božjega.

Sanja Borić


Lipanj 2019

7 požrtvovnih žena

Novi List - 
    7 Požrtvovnih žena

Članak Mirjane Grce "7 požrtvovnih žena" objavljen u Novom Listu 30. lipnja 2019. u pdf formatu možete otvoriti klikom na sliku iznad ili ovdje.


Lipanj 2019

Uređenje okoliša doma Sv. Ane

Uređenje okoliša doma Sv. Ane

Vedrim i veselim bojama obojali smo postojeće stolce, klupe i stol uz veliku pomoć naših majki i djece. Sva su djeca ostavila svoj trag - otisak dlana u željenoj boji. Na stolu smo iscrtali društvene igre (čovječe ne ljuti se, šah itd.) kako bi potaknuli kvalitetno provođenje slobodnog vremena i podsjetili na važnost igre u rastu i razvoju djece.

Stare palete pretvorili smo u vertikalni vrt kako bi unijeli malo zelenila u prostor za druženje, a mural na zidu s motivima mora i mediteranskog bilja dodatno će uljepšati našu svakodnevicu.

Karmen Vučetić


Svibanj 2019

"Majčino srce" - humanitarni koncert klapa

Koncert Majčino Srce - Dom Sv.Ana, Rijeka

10.05.2019.g. u 20 h u Župi sv.Ane na Gornjoj Vežici je održan humanitarni koncert klapa pod nazivom „Majčino srce“. Svi nazočni su mogli uživati u vrhunskom klapskom pjevanju Ženske klape „Teranke“ iz Pule, Ženske klape „Dišpet“ iz Zagreba, Ženske klape „Vidulice“ iz Rijeke, Muške klape „Vinčace“ iz Novog Vinodolskog, Muške klape „Pinguentum“ iz Buzeta i Muške klape „Flumen“ iz Rijeke.

Organizatori koncerta su bili gospodin Siniša Žigrović, koji djeluje u okviru Kulturno-umjetničkog društva za klape i vlč. Michele Cittadino župnik u Župi sv.Ane. Koncert je vodio gospodin Joso Krmpotić s Radio Rijeke.

Prikupljena sredstva u iznosu od 3.007,53 kn bila su namijenjena Sv.Ana – Caritasovom domu za žene i djecu – žrtve obiteljskog nasilja iz Rijeke. Na kraju koncerta ravnateljica Caritasovog doma Sv.Ana , s.M. Suzana Samardžić zahvalila se svim sudionicima i organizatorima ovog lijepog događanja i uručila im prigodne poklone.

Sanja Borić


Svibanj 2019

Najava koncerta

Koncert Majčino Srce - Dom Sv.Ana, Rijeka


Travanj 2019

Uskrsnuli Isus

Uskrsna čestitka - Dom Sv.Ana, Rijeka


Ožujak 2019

Apel javnosti Doma sv. Ane

Apel javnosti Doma sv. Ane

Odgovornost za prevenciju obiteljskog nasilja je na cijeloj zajednici

Povodom nemilih i stravičnih događanja, razbojstva oca nad djecom na Pagu i napada maloljetnika opasnim ubodom nožem na majku u Trilju, stručni tim Doma sv. Ane – Caritasovog doma za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja, 7. ožujka u Velikoj dvorani Nadbiskupskog ordinarijata u Rijeci organizirao je konferenciju za novinare na kojoj je upućen apel javnosti.

"Na temelju dugogodišnje iskustva u dosadašnjem radu sa žrtvama obiteljskog nasilja smatramo se mjerodavnima izjaviti – bez moraliziranja – gdje je praksa u radu svih institucija zakazala i predložiti što bi trebalo učiniti, odnosno kako prevenirati", kazala je s. Suzana Samardžić te uputila apel javnosti u 8 točaka :

 1. Svako saznanje o obiteljskom nasilju po hitnom postupku prijaviti, bez čekanja
 2. Svi su dužni i svi imaju moralnu odgovornost prijaviti nasilje
 3. Dugotrajno izrečene sudske mjere nadzora nad obitelji kod bilo kakvog zanemarivanja i zlostavljanja malodobne djece vremenski ograničiti, a ne unedogled produžavati kako bi se napravila objektivna stručna procjena je li majka sposobna preuzeti odgovornost za dijete. Kod nejasnih odnosa majke s djecom, privremeno djecu smjestiti u sigurnu kuću.
 4. Predškolsku djecu, čim se adaptiraju na novu sredinu u ustanovi, trebalo bi čim prije upisati u jaslice ili vrtić da budu sa svojim vršnjacima. Naime, majke pred djecom često i dalje iznose svoje doživljaje nasilja što dodatno viktimizira djecu.
 5. Zaštititi obitelji od šire javnosti jer imamo primjera dobre prakse i pokazalo se to vrlo učinkovito.
 6. Kod mjere nadzora od strane CZSS-a dolaziti u posjet bez najave. Iskustvo pokazuje da kod unaprijed najavljenih posjeta takve obitelji prikazuju poželjnu, ali lažnu socijalnu sliku dobroga roditelja " sve u redu", a djeca su i dalje podvrgnuta prikrivenoj teškoj patnji.
 7. Za vrijeme konfliktnih i teških brakorazvodnih parnica u slučajevima prijavljenih nasilnih ponašanja, potrebno je djecu s majkom smjestiti u sigurne kuće, barem do okončanja postupka kako bi se otklonio rizik ponavljanja nasilja.
 8. CZSS i sve institucije moraju biti umrežene kako bi kroz međusobnu suradnju lakše pomogli obiteljima u riziku od nasilja.

Ono što je na osobit način istaknuto na konferencije jest odgovornost cijele zajednice, a ne samo počinitelja ili institucija. Navodeći Pag kao manju sredinu, istaknula je su mnogi mogli znati za situaciju u obitelji nastradale djece. "Obiteljsko nasilje nije privatna stvar, a mi i dalje mislimo da ono što se događa iza zatvorenih vrata neke obitelji, da se to nikoga ne tiče“, poručila je psiholog Draženka Šebić Labrović. “Tiče me se jer ako vidim dijete kako hoda boso, golo, zanemareno, to automatski postaje javna stvar i dužni smo reagirati.”, rekla je Šebić Labrović.

Ne opravdavajući moguće propuste u radu socijalnih radnika i CZSS, kao ni sam čin počinitelja, sudionici konferencije naglasili su kako u obzir treba uzeti činjenicu da nedostaje socijalnih radnika, a uvjeti rada također nisu zadovoljavajući. To je odgovornost nadležnog ministarstva, rekla je socijalna radnica Marina Kocijan Ratkajec.

Zakoni se moraju mijenjati, kao i načini financiranja sigurnih kuća koje nerijetko ovise o dobročiniteljima. Odgovornost je na svima, na cijeloj zajednici, ali i nadležnom ministarstvu i Vladi, poručili su sudionici konferencije.

Helena Anušić


Veljača 2019.

Predavanje „Ja i mamu i tatu volim. Kako radimo s djecom – žrtvama obiteljskog nasilja“

Dom “Sv. Ana” – Caritasov dom za žene i djecu – žrtve obiteljskog nasilja 19. veljače u svojim je prostorijama organizirao predavanje pod nazivom: „Ja i mamu i tatu volim. Kako radimo s djecom – žrtvama obiteljskog nasilja“ koje je održano kao jedno u nizu predavanja u okviru projekta Rijeka psihologije.


Predavanje su održale psihologinje Laura Pavičić i Draženka Šepić Labrović, a nakon toga su gostima pokazale prostorije za provođenje programa susreta djece s očevima.

Ravnateljica Doma s. Suzana Samardžić na početku je istaknula kako je program koji omogućuje susrete djece s očevima važan iako zahtjevan za provođenje. „Djeca žele i mamu i tatu i mi im pokušavamo, ako su ispunjeni određeni uvjeti, to omogućiti.“

Psihologinja Laura Pavičić predstavila je ukratko psihosocijalni rad s djecom u Domu istaknuvši kako je svaki slučaj poseban kao i iskustva žena i djece koja su bila izložena nasilju od strane člana obitelji pa stoga zahtijevaju individualizirani i interdisciplinarni pristup. „Majke želimo osposobiti da nakon izlaska iz Doma mogu nastaviti samostalno živjeti, a djeci nastojimo umanjiti stres zbog promjene sredine i naučiti ih kako kvalitetno organizirati vrijeme.“ Objasnila je kako život u Domu zahtijeva ustaljeni raspored i ritam dnevnih aktivnosti, a on pomaže boljoj organizaciji vremena. „Taj dnevni ritam nastoji pratiti ritam jedne funkcionalne obitelj, a činimo to u nadi da će i kad izađu iz doma znati kako kvalitetno organizirati vrijeme.“

Draženka Šepić Labrović detaljnije je govorila o susretima djece i očeva, programu kojega rijetko koji sličan dom provodi. Istaknula je kako do realizacije dolazi samo u slučajevima kada djeca nisu bila izložena nasilju i kada postoji suglasnost svih uključenih, odnosno majke, oca i djeteta. Odvija se uz sudjelovanje socijalnog radnika i dva policajca, a svaki susret biva prekinut ukoliko dođe do zloporabe, agresije ili pokušaja manipulacije s djetetom. Program se pokazao kao primjer dobre prakse iako i on u provođenju pokazuje svoje nedostatke. Prvenstveno se to odnosi na sigurnost majke i djeteta te na nepostojanje zakonskih odredbi koje bi regulirale protokol susreta. „Ako je veza djeteta i oca prije odlaska u Dom bila dobra, ovi su susreti prilika da se taj odnos u budućnosti pozitivno razvije. To je svakako dobro za dijete, jer djeca imaju potrebu biti lojalna prema oba roditelja“, zaključila je psihologinja.

IKA

Download - Ja i mamu i tatu volim.pdf


Veljača 2019.

Rijeka psihologije 2019

U sklopu Rijeke psihologije 2019., Sv. Ana - Caritasov dom za žene i djecu - žrtve obiteljskog nasilja, organizira predavanje pod nazivom: "Ja i mamu i tatu volim" - Kako radimo s djecom - žrtvama obiteljskog nasilja.

S problemom obiteljskog nasilja svakodnevno se susrećemo u Sv. Ani - Caritasovom domu za žene i djecu - žrtvama obiteljskog nasilja. Traumatična iskustva žena i djece koji su bili izloženi nasilju od strane člana obitelji zahtijevaju individualizirani i interdisciplinarni pristup. Kako radimo s djecom kao najranjivijom skupinom pogođenom problemom obiteljskog nasilja, koliko smo u tome uspješni i s kakvim se ograničenjima u radu susrećemo...samo su neka od pitanja na koja ćemo pokušati odgovoriti u predavanju. Svaki polaznik će moći razgledati prostor Savjetovališta Sv. Ana te će dobiti publikaciju "Ja bi voljela sanjati san da se mama i tata pomire i da svi živimo zajedno".

Predavanje će se održati u utorak, 19.2.2019. u 17:00 h u prostorijama Savjetovališta Sv. Ana koje se nalazi u suterenu zgrade Caritasa na Škurinjama, Osječka 84a (preko puta Konzuma, odmah poslije rotora na Škurinjama). Predavanje će voditi psihologinje Laura Pavičić i Draženka Šepić Labrović, a predviđeno vrijeme trajanja je do 18:30 h.

Dobrodošli su svi zaniteresirani uz prethodnu najavu na psiholog@sv-ana.com. Veselimo se vašem dolasku!

Rijeka psihologije 2019