Obilježeno 30 godina rada Doma sveta Ana

Mate Uzinić: ‘Omogućili smo mnogim ženama i njihovim obiteljima novi početak’

Danas obilježavamo, a ne slavimo, 30 godina rada Doma sveta Ana, Caritasova doma za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja. Postojanje jedne ovakve ustanove s jedne strane sramota je za naše društvo i Crkvu, no s druge strane, možemo također biti ponosni. Jer, za razliku od onih koji puno govore, mi smo nešto pokušali napraviti. Nismo promijenili svijet i društvo u kojem nažalost još uvijek ima nasilja u obitelji, nasilja nad ženama, pa žene moraju tražite utočište u ustanovama poput Svete Ane. No, omogućili smo mnogim ženama i njihovim obiteljima da pokušaju ponovno početi, rekao je riječki nadbiskup Mate Uzinić, na obilježavanju 30 godina rada Doma sveta Ana.

Ravnateljica Doma Željka Frković podcrtava kako je njihov primarni cilj pružiti pomoć ženama kako bi se mogle osamostaliti. Također, nastavlja da su se po uzoru na Svetu Anu otvarale i druge sigurne kuće u Hrvatskoj.

– Važno je pružiti duhovnu potporu u prevladavanju svih teškoća i boli, proživljenih traumatskih iskustava. Od početka rada korisnicama se pruža psihološka, medicinska i sva druga potrebna pomoć, kako bi se oslobodile straha i postale dovoljno jake da mogu krenuti dalje u život. Također, Dom je uvijek bio multikonfesionalna i multietnička zajednica, a tako je i danas. Uvijek ističemo njegovanje tolerancije i uzajamnog poštovanja, rekla je ravnateljica Frković.

Ovom prigodom podijeljene su i zahvalnice svima koji su svojim zalaganjem i radom omogućili rad Doma sveta Ana, uz ustanove koje financijski podupiru rad, zahvalnica je uručena sestri Suzani Samardžić, dugogodišnjoj ravnateljici Doma.

– Bit ću vrlo kratka i citirati sv. Pavla: “Dobar sam boj bio, trku završio, vjeru sačuvao. Stoga, pripravljen mi je vijenac pravednosti kojim će mi u onaj Dan uzvratiti Gospodin.” Neka tako uzvrati i svima koji nastavljate posao u Domu, kao i svima koji su dosad doprinijeli njegovu radu. Zahvaljujem vam od srca, hvala svima koji ste našli vremena, ljubavi i empatije, prema ovoj djelatnosti koja je lijepa, ali jako teška. Želim vam ustrajnost do kraja, snage i Božjega blagoslova, rekla je Suzana Samardžić. 

Osnivači Doma su Riječka nadbiskupija i Caritas Riječke nadbiskupije, a njegovo funckioniranje pomažu i Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka, a dobru suradnju imaju i s OŠ Podmurvice te Dječjim vrtićem Rijeka. Predstavnici ovih institucija također su se prigodno obratili skupu, među njima, ravnateljica Caritasa Riječke nadbiksupije sestra Marija Faustina Kovačević, viša savjetnica pri Zavodu socijalnog rada resornog Ministastva, zamjenica župana Marina Medarić te riječki gradonačelnik Marko Filipović. Oni su u ime institucija i primili zahvalnice od ravnateljice Doma Željke Frković.

preuzeto sa novilist.hr